Acupunctuur

Acupunctuur komt oorspronkelijk uit China en is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde ofwel TCG. Acupunctuur is weliswaar het meest bekend en heel belangrijk onderdeel, maar TCG is een verzamelnaam voor verschillende therapieën. Bij TCG wordt gebruik gemaakt van acupunctuur, voedingsleer, kruidenleer, Tui Na (manuele therapie) en Qi Gong (bewegingsleer). De behandeling is erop gericht de balans in het lichaam te herstellen, zodat het zichzelf weer kan helen.

Waarom acupunctuur?

Acupunctuur is voor iedereen geschikt: volwassenen en kinderen. Er kunnen veel redenen zijn om te kiezen voor acupunctuur:

  • U wilt graag preventief ondersteund worden om beter in balans te blijven.
  • U bent regulier onder behandeling, maar bent op zoek naar een aanvullende therapie om de bijwerkingen van medicatie te verminderen.
  • U vindt geen bevredigende oplossing binnen de reguliere zorg.
  • U geeft de voorkeur aan een alternatieve benadering van uw gezondheidsvraag.

Mocht u twijfelen of u met uw klacht bij ons aan het goede adres bent, kunt u vrijblijvend contact opnemen. Wij zijn altijd bereid om in een persoonlijk gesprek een toelichting te geven over wat acupunctuur wel en niet voor u kan betekenen.

De World Health Organisation (WHO) heeft een overzicht gepubliceerd van aandoeningen waarvoor de effectiviteit van acupunctuur wetenschappelijk bewezen is. Daarnaast zijn er vele andere aandoeningen waarvoor er nog geen bewijs is, maar waar individuele acupuncturisten zelf wel goede ervaringen mee hebben.

Enkele voorbeelden van aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen zijn:

Luchtwegen
Acute verkoudheid, griep, bijholteontsteking (sinusitis), keelpijn, acute bronchitis, COPD, allergie, hooikoorts.

Spijsverteringskanaal
Slokdarmkrampen, maagklachten, darmklachten, spastische darm, verstopping/ diarree.

Spieren en gewrichten
Verschillende sportblessures, whiplash, tennis-, golferselleboog, schouderpijn, rugpijn, verlammingen (na een hersenbloeding, kinderverlamming).

Hormonaal
Suikerziekte, menstruatiestoornissen, pré-menstruele pijnen en spanning (PMS), overgangsklachten. 

Urinewegen en geslachtsorganen
Bedplassen, blaasontsteking, prostaatklachten, impotentie, erectiestoornissen, brandende pijn bij het plassen, vruchtbaarheidsstoornissen.

Overig
Vermoeidheid, slaapstoornissen (problemen met inslapen, doorslapen etc.), psychische labiliteit, depressie, nervositeit, fobieën, kiespijn, tandvleesontstekingen, hoofdpijn, migraine, reumatische klachten, aangezichtspijnen, facialisparese (gezichtsverlamming), fybromyalgie, R.S.I. (muisarm), burn- out, oorklachten, huidklachten (bijvoorbeeld acné, eczeem).