Andere behandelmethodes

Waarom acupunctuur

Acupunctuur is zeer goed te gebruiken in combinatie met andere behandelmethodes. Zoals: Tui Na, Cuppen, Guasha en moxa.

Tui Na, Fascia Release en Triggerpoints

Tui Na wordt ook wel Chinese manuele therapie genoemd en is een klassieke behandelmethode. Met massage wordt druk uitgeoefend op meridianen en specifieke acupunctuurpunten, zodat de energie goed en zonder belemmering door het lichaam kan bewegen. Deze behandelmethode wordt zo nodig in combinatie met andere therapieën toegepast.

Fascia
 is een bindweefsel dat om alle weefsels en organen zit. Dit houdt het lichaam op alle mogelijke manieren bij elkaar en heeft een eigen communicatiesysteem. Deze fascia volgen banen over het lichaam zowel horizontaal als verticaal. Bij een blessure kunnen de fascia niet goed functioneren, waardoor er klachten ontstaan. Met Fascia Release volg je de banen om de verstoring te vinden en op te lossen.

Triggerpoints zijn (kleine) verhardingen in de spieren. Deze zitten vaak op de overgang van spier naar pees. Door deze met een speciale massagetechniek te behandelen worden deze weer zacht, zodat de afvalstoffen afgevoerd worden en zuurstof en voedingsstoffen weer opgenomen kunnen worden.

Cuppen en Guasha

Tijdens het cuppen worden er cups op de huid geplaatst, gemaakt van glas of silicone. De cups zuigen de huid naar binnen. Door de zuiging van de cups op de huid, wordt daar bloed naartoe getrokken. Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie. Het gaat spierpijn tegen, het maakt het bindweefsel los en het werkt ontstekingsremmend. Afhankelijk van de klacht en conditie van de cliënt wordt gekozen voor glazen of siliconen cups. De glazen cups zuigen zich doorgaans vaster dan siliconen cups. Deze worden vooral bij het bewegend cuppen gebruikt. Hierbij worden de cups over de aangedane plek bewogen.
Guasha betekent letterlijk “schrapen” van “ziekten door gestagneerde energie”. Gua Sha bestaat uit het schrapen van de huid met een gepolijste jadesteen (een bao yü) of de hoorn van een waterbuffel. De gladde kant wordt stevig op de geoliede huid geplaatst en in één richting langs de spieren of langs de meridianen bewogen, in streken van ca. 15 cm lang. Dit stevig schrapen veroorzaakt uitstroming van bloed vanuit kleinere haarvaten. Om de steen goed te laten glijden, wordt er gebruik gemaakt van olie met speciale kruiden of van massageolie

Moxa en Moxalamp

Moxa wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen.  De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi stimuleren. Moxa is afgeleid van het Japanse ‘Mo Cu San’ wat bijvoetkruid betekent. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden.
De (tweekoppige) Moxa lamp is een elektromagnetische lamp, die niet te vergelijken is met gewone infraroodlampen of andere warmte producerende apparaten. De werking ervan is veel dieper. Hij heeft een ronde plaat bekleed met mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. De lamp heeft een therapeutisch effect, het verbetert bloed- en lymfecirculatie, verwijdertd afvalstoffen uit weefsels en geeft pijnvermindering en spierontspanning. De heerlijke warmte wordt als zéér prettig ervaren.
De lamp wordt niet alleen gebruikt voor de ontspanning maar ook bij rugpijn, spierpijn, heuppijn, schouderklachten (bv frozen shoulder), reumatische klachten, krampen, hoofdpijn, verstuikingen, circulatiestoornissen (winterhanden en –voeten), spijsverteringsproblemen, darmklachten, spastische darm, stress, huidklachten, herstel/nabehandeling van botbreuken, herstellen na een opgedane infectie en nog meer (chronische) klachten.