Wat is acupunctuur?

Laser acupuncuur

Klassieke Acupunctuur

De meeste acupunctuurpunten bevinden zich op de meridianen (energiebanen). Door middel van een naald, manipulatie of laserlicht worden deze punten gestimuleerd en komen verschillende weefsels weer in balans. De punten hebben invloed op de organen, weefsels, emoties en hersenfuncties. Lichaam en geest zijn één en samen zorgen zij voor balans. Door hele dunne naaldjes op deze acupunctuurpunten te plaatsen, kan de balans in het lichaam hersteld worden. Deze naalden zijn extreem dun, de dikte varieert van 0,16 tot 0,25 mm. Het aantal naalden hangt af van de klachten. Het inbrengen van de naaldjes kan te voelen zijn maar is over het algemeen niet pijnlijk. Na ongeveer 20 tot 30 minuten worden de naalden weer verwijderd.

Dr. Tan balans methode.

Binnen de acupunctuur zijn er verschillende stromingen. Naast de klassieke acupunctuur maak ik gebruik van de Dr. Tan methode. De Dr. Tan balans methode is een behandeling voor pijn en ziekte die snelle resultaten geeft.  Hierbij wordt de klacht op een andere manier benaderd. Bij schouderpijn wordt gekeken op welke meridiaan of meridianen de blokkade zit. Via het Dr. Tan systeem zijn er dan bijvoorbeeld punten op de enkel om de pijn te verhelpen of te verminderen.

Laser acupunctuur

De laser is de afgelopen decennia bezig aan een opmars in zowel de reguliere als de Chinese geneeswijze. Onderzoek van de laatste 20 jaar heeft aangetoond dat laagvermogen laserlicht een positief effect heeft op weefsels. Deze kennis is gebaseerd op reguliere wetenschappelijk inzichten. Lasertherapie verbetert onder meer de circulatie van bloed en lymfe. Bevorderd bot- en kraakbeenopbouw, energie aanmaak op celniveau, en werkt ontstekingsremmend. Bij laser acupunctuur worden ‘low level’ lasers (lasers met een lage ongevaarlijke energie) gebruikt die het laserlicht diep in de weefsels laten doordringen.  Het is voor iedereen geschikt, maar speciaal voor mensen met een grote gevoeligheid voor naalden en kinderen is het een uitkomst. Laser acupunctuur is veilig in gebruik, patiëntvriendelijk, pijnloos en zonder bijwerkingen. De laser wordt op verschillende acupunctuurpunten op de huid aangebracht. Het grote voordeel van laser acupunctuur is dat er niet in de huid geprikt hoeft te worden.

Dry Needling

Steeds meer patiënten hebben hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een (fysio-)therapeut. Pijnlijke punten in de spieren worden met een naald behandeld. Men noemt de behandeling van pijnpunten ook wel triggerpuntacupunctuur of dry needling. Bij dry needling is het gevoel vaak intens en pijnlijk, heftiger dan bij ‘gewone’ acupunctuur. Het gevolg van de behandeling kan zijn een zweterig gevoel of licht onwel worden. Een pijnlijk en strak gevoel in de spier kan één tot twee dagen aanhouden.

Ah-shi punten

Pijnlijke punten in de spieren noemt men in de Chinese geneeskunde Ah-shi punten. Ah-shi betekent, vrij vertaald: ‘daar is het, daar doet het pijn!’ Kennis van acupunctuur is een noodzaak wanneer dit soort technieken worden gebruikt bij behandelingen. Een klassiek opgeleid acupuncturist kijkt niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeelt ook de algemene energie. Een acupuncturist kan dan beter beoordelen of een triggerpuntbehandeling of dry needling verantwoord is en zo nodig toepassen. Zeker als uw energie niet optimaal is, zal er worden gekozen voor een andere techniek en ondersteuning van uw energie.